Wapń i witamina D3
Witamina D reguluje stężenie wapnia i fosforu we krwi, utrzymuje optymalną gęstość mineralną kości, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowego, nerwowego, immunologicznego i endokrynnego. Prawidłowe stężenie tej witaminy zapewnia prawidłowe wchłanianie wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego oraz hamuje ich utratę z organizmu przez nerki, a to decyduje o mocnych kościach i zdrowych zębach.
Witamina D3 odgrywa nie tylko kluczową rolę w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej, budowie układu kostnego, profilaktyce krzywicy i osteoporozy. Zapobiega także wystąpieniu cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, chorobom nowotworowym (rak piersi, jajnika, jelita grubego, gruczołu krokowego) czy chorobom autoimmunologicznym (reumatoidalne zapalenia stawów, toczeń rumieniowaty układowy, stwardnienie rozsiane).
Noworodek rodzi się z zapasem witaminy D na 4-5 tygodni.
Wystarczająca synteza witaminy D w skórze zachodzi od kwietnia do września przy zapewnieniu nasłonecznienia skóry przedramion i podudzi przez kwadrans (bez stosowania filtrów). Dlatego bardzo ważne jest podawanie witaminy D w miesiącach zimowo-wiosennych.
Solaria emitujące promieniowanie UV-A przeciwnie, zmniejszają pulę witaminy D w skórze.
Aktualne wytyczne rekomendują podawanie 400 IU witaminy D od pierwszych dni życia dzieci karmionych naturalnie, dokarmianych piersią oraz żywionych sztucznie jeśli spożywają mniej niż litr mieszanki mlecznej w ciągu doby. Zalecenie dotyczy dzieci do 18 roku życia.
Badania przeprowadzone przy udziale Instytutu Matki i Dziecka w 2007 w Polsce roku, pokazują, że do 93% czterolatków spożywa niedostateczną ilość witaminy D. Średnie spożycie witaminy D wynosi w tym wieku jedynie 25% zalecanego.
Niedostateczne spożycie witaminy D u małych dzieci prowadzi do krzywicy. Objawy mogące pojawić się u dziecka w pierwszych dwóch latach życia to: spowolenienie wzrastania, ospałość, drażliwość, pocenie się główki w czasie karmienia, brak apetytu i podatność na zakażenia dróg oddechowych. Przy dużym niedoborze napady tężyczki wywołane niedoborem wapnia. Niedobór u młodzieży i dorosłych prowadzi do osteomalacji i osteoporozy.
Naturalne źródła witaminy D to tłuste ryby (łosoś, makrela, śledź, sardynki), mleko i przetwory mleczne, masło, żółtko jaja i wątróbka. Tradycyjna, prawidłowo zbilansowana dieta bogata w ryby może dostarczyć 300 IU witaminy D.
mleko modyfikowane dla niemowląt – 100g – 40-80 IU
mleko 200ml (szklanka) – 40-80 IU
jogurt – 150g – 12 IU
pstrąg, łosoś, śledź -100g – 520 IU
jajo gotowane – 30IU
ser topiony – trójkącik 25g – 4 IU
Preparaty witaminy D3:
Devicap: 1 kropla=420 IU ; 1ml=15 tyśIU (flakony po 10ml)
JuvitD3: 1 kropla=590 IU
Vigantol: 1 kropla=666IU ; 1 ml=50tyś IU (ampułki po 10ml)
Vigantoletten: 1 tabletka=500IU lub 1000IU
VitaD: 1 kapsułka=400IU