Zasady domowego pomiaru cukru
W cukrzycy kluczowe znaczenie ma właściwa kontrola poziomu glukozy we krwi. Pomaga określić stopień zaawansowania choroby, wdrożyć odpowiednie leczenie oraz zapobiec powikłaniom takim jak choroby oczu (ślepota), nerek (niewydolność nerek), układu nerwowego (polineuropatia) oraz naczyń krwionośnych (miażdżyca, zawał i udar).
W gabinecie zabiegowym pomiar poziomu glukozy wykonywany jest glukometrem, urządzeniem dzięki któremu bardzo szybko uzyskujemy wynik (jedna kropla krwi).
Każdy pacjent ze stwierdzoną cukrzycą otrzymuje od nas swój własny glukometr. Personel pielęgniarski każdemu pacjentowi udziela instruktażu dotyczącego obsługi tego aparatu.
Należy pamiętać, że poziom glukozy we krwi mierzymy albo na czczo, albo 2 godziny po spożyciu posiłku.
Prawidłowe wartości glukozy we krwi:
– na czczo i przed posiłkami 60-110 mg/dl
– w ciągu dnia 2 godziny po posiłku mniej < 140mg/dl
Każda wartość poziomu glukozy odnotowana jest w dzienniczku samokontroli pacjenta, który pomaga lekarzowi i pacjentowi określić skuteczność prowadzonego leczenia cukrzycy.