Niedobór witaminy D
Witamina D reguluje proces mineralizacji kości, jej prawidłowy poziom zapewnia odpowiednie wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego i jego wbudowywanie się w kości. Niedobór powoduje ucieczkę wapnia z kości i osteoporozę. Dowiedziono częstsze występowanie niedoboru witaminy D u osób z otyłością, u seniorów, pacjentów z osłabioną odpornością i przewlekłymi chorobami sercowo-naczyniowymi oraz cukrzycą. Jak dotychczas nie wykazano jednak, aby uzupełnienie niedoboru witaminy D zmniejszało nadwagę, podnosiło odporność czy zapobiegało zawałom lub cukrzycy.
W organizmie witamina D3 jest wytwarzana w skórze pod wpływem promieniowania UVB. W ten sposób powstaje aż 80–100% tej witaminy. W Polsce synteza skórna może być efektywna w okresie od maja do września, gdy chmury nie przysłaniają słońca. Dlatego ważne jest przyjmowanie witaminy D jesienią i zimą, gdy synteza skórna nie zachodzi.
U osób z jasną karnacją wystarczy 15-minutowa ekspozycja na słońce (odsłonięte przedramiona i podudzia, brak filtrów), aby wytworzyła się odpowiednia ilość witaminy D, odpowiadająca około 2000–4000 IU/dobę.
Dieta pokrywa maksymalnie 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę D, która w przyrodzie występuje pod postacią witaminy D2 (ergokalcyferol) oraz witaminy D3 (cholekalcyferol). Ergokalcyferol znajduje się w drożdżach i grzybach, cholekalcyferol – w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: tłuste ryby morskie (łosoś, sardynka, makrela), oleje rybie (tran), jaja, wątróbka oraz w mniejszych ilościach w mięsie czerwonym i drobiowym, a także podrobach i produktach mlecznych. W przypadku braku dodatkowego źródła witaminy D, jakim jest synteza skórna, nawet urozmaicona dieta nie pozwala pokryć dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
Źródła witaminy D | |
Produkt | Zawartość witaminy D |
Węgorz świeży | 1200 IU/100 g |
Śledź marynowany | 480 IU/100 g |
Śledź w oleju | 808 IU/100 g |
Dorsz świeży | 40 IU/100 g |
Łosoś pieczony | 540 IU/100 g |
Sardynka, tuńczyk z puszki | 200 IU/100 g |
Grzyby shitake | 100 IU/100 g |
Żółtko jaj | 54 IU/żółtko |
Ser żółty | 7,6–28 IU/100 g |
Pokarm kobiecy | 1,5–8 IU/100 ml |
Mleko krowie | 0,4–1,2 IU/100 ml |
Noworodki urodzone przedwcześnie – <32. tygodnia ciąży
Zalecane jest rozpoczęcie suplementacji od dawki 800 IU/dobę od pierwszych dni życia (jeżeli możliwe jest żywienie enteralne), niezależnie od sposobu karmienia.
Noworodki urodzone przedwcześnie – 33.–36. tygodnia ciąży
400 IU/dobę od pierwszych dni życia, niezależnie od sposobu karmienia.
Noworodki donoszone i niemowlęta
- 0–6 miesięcy: 400 IU/dobęod pierwszych dni życia niezależnie od sposobu karmienia.
- –12. miesiąca życia – dawka 400–600 IU/dobę, w zależności od dobowej dawki witaminy D dostarczanej z pokarmem.
Dzieci (1.–10. roku życia)
- W okresie od maja do września u zdrowych dzieci przebywających na słońcu z odkrytymi przedramionami i podudziami co najmniej przez 15 minut w godzinach od 10 do 15, bez stosowania kremów z filtrem, suplementacja witaminą D nie jest konieczna, chociaż jest wciąż zalecana i bezpieczna.
- Jeżeli powyższe warunki nie są spełnione, zalecana jest suplementacja w dawce 600–1000 IU/dobę, zależnie od masy ciała i podaży witaminy D w diecie, przez cały rok.
- U dzieci z otyłościąwymagana jest suplementacja w dawce 1600–4000 IU/dobę, w zależności od stopnia otyłości.
Młodzież (11.–18. roku życia)
- W okresie od maja do września u zdrowych nastolatków przebywających na słońcu z odkrytymi przedramionami i podudziami przez co najmniej 15 minut w godzinach od 10 do 15, niestosujących kremów z filtrem, suplementacja witaminą D nie jest konieczna, chociaż jest wciąż zalecana i bezpieczna.
- Jeżeli powyższe warunki nie są spełnione, zalecana jest suplementacja w dawce 800–2000 IU/dobę, zależnie od masy ciała i podaży witaminy D w diecie, przez cały rok.
- U nastolatków z otyłościąwymagana jest suplementacja w dawce 1600–4000 IU/dobę, w zależności od stopnia otyłości.
Dorośli (19.–65. roku życia)
- W okresie od maja do września u zdrowych osób przebywających na słońcu z odkrytymi przedramionami i podudziami co najmniej przez 15 minut w godzinach od 10 do 15, niestosujących kremów z filtrem, suplementacja witaminą D nie jest konieczna, chociaż jest wciąż zalecana i bezpieczna.
- Jeżeli powyższe warunki nie są spełnione, zalecana jest suplementacja w dawce 800–2000 IU/dobę, zależnie od masy ciała i podaży witaminy D w diecie, przez cały rok.
- U dorosłych z otyłościąwymagana jest suplementacja w dawce 1600–4000 IU/dobę, w zależności od stopnia otyłości
Seniorzy (65.–75. roku życia) oraz osoby z ciemną karnacją skóry
- Z uwagi na zmniejszoną skuteczność syntezy skórnej zalecana jest suplementacja witaminy D w dawce 800–2000 IU/dobę,zależnie od masy ciała i podaży witaminy D w diecie, przez cały rok
- Seniorzy z otyłościąwymagają suplementacji w dawce 1600–4000 IU/dobę, w zależności od stopnia otyłości
Seniorzy (>75. roku życia)
- Z uwagi na zmniejszoną skuteczność syntezy skórnej oraz potencjalnie obniżoną absorpcję z przewodu pokarmowego i zmieniony metabolizm witaminy D zalecana jest suplementacja witaminy D w dawce 2000–4000 IU/dobę, zależnie od masy ciała i podaży witaminy D w diecie, przez cały rok.
- U starszych seniorów z otyłościąwymagana jest suplementacja w dawce 4000–8000 IU/dobę, w zależności od stopnia otyłości.
Jaka dawka witaminy D jest bezpieczna?
Górne dopuszczalne dobowe dawki witaminy D dla zdrowej populacji wynoszą w przypadku:
- noworodków i niemowląt: 1000 IU/dzień
- dzieci w wieku 1–10 lat: 2000 IU/dzień
- młodzieży w wieku 11–18 lat: 4000 IU/dzień
- dorosłych i seniorów: 4000 IU/dzień.
Pacjenci z głębokim niedoborem witaminy D, pod kontrolą lekarską mogą przyjmować większe dawki.