NZOZ Przychodnia Łomżyńska

Recepty online, wyniki online, rejestracja online

Łomżyńska 51a, bydgoszcz

52 361 49 10

Chcemy poznać Twoją opinię na temat Przychodni, żeby lepiej pomagać naszym Pacjentom.
Wypełnij ankietę

Dieta w zespole jelita drażliwego

NZOZ Przychodnia Łomżyńska w Bydgoszczy > Dla Pacjentów > Niezbędnik pacjenta > Dieta w zespole jelita drażliwego

 Zespół jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego  to choroba czynnościowa  przewodu pokarmowego charakteryzująca się zaburzeniami w oddawaniu stolca (biegunki, zaparcia),którym towarzyszy ból lub wzdęcia brzucha ustępujące lub łagodniejące po wypróżnieniu

 Istotnym zaleceniem jest łatwostrawna dieta, stałe pory posiłków w małych ilościach, odpowiednia ilość czasu na ich spożycie. Niewłaściwa dieta może nasilać objawy -w zależności od typu choroby-postaci biegunkowej (3 wypróżnienia w ciągu dnia, papkowaty lub wodnisty stolec,parcie na stolec) lub zaparciowej (mniej niż 3 wypróżnienia w tygodniu, twardy lub „bobkowaty” stolec, duży wysiłek towarzyszący defekcji).

Większość pacjentów z zespołem jelita drażliwego jest wrazliwa na drożdże, mleko,groszek,jaja,kukurydzę,jęczmień,wołowinę,kurczaki,soję,skorupiaki,orzeszki,fasolę i ryby.

Dieta w postaci zaparciowej polega na stopniowym zwiększaniu w dziennej racji pokarmowej produktów zawierających duże ilości błonnika pokarmowego, zaczynając od 1 łyżki stołowej otrąb lub płatków owsianych w ciągu dnia, dochodząc do 20-30 g/dzień. Tego typu zestaw poprawia perystaltykę jelita grubego, zatrzymując część wody w stolcu.

W postaci biegunkowej należy stosować dietę ubogobłonnikową, oczyszczone produkty zbożowe i oceniać tolerancję organizmu na błonnik pokarmowy dodawany do potraw, niekiedy nasila wzdęcia.

Postać zaparciowa

Produkty zalecane do spożycia:

  • gruboziarniste pieczywo
  • ciemne pieczywo (razowe, graham)
  • grubo mielone wyroby zbożowe
  • kaszę gryczaną i jęczmienną
  • płatki zbożowe, musli
  • surowe warzywa i owoce
  • jarzyny strączkowe
  • brązowy ryż
  • otręby pszenne

Pijemy minimum 2 litry płynów na dobę:wodę gazowaną, soki warzywne lub owocowe.

Produkty zabronione do spożycia:

  • kawy naturalnej
  • napojów gazowanych
  • alkoholu
  • produktów i pieczywa z wysoko oczyszczonej mąki
  • białego ryżu.

Postać biegunkowa

Produkty zalecane do spożycia:

  • jasne-pszenne pieczywo
  • biały ryż
  • makaron
  • mięso drobiowe gotowane lub pieczone w folii
  • chudą szynkę
  • galaretki, kisiele

Pijemy co najmniej 2 litry przegotowanej wody -godzinę po lub godzinkę przed jedzeniem

Należy ograniczyć:

  • gruboziarniste kasze
  • płatki zbożowe
  • orzechy i warzywa z błonnikiem
  • ostre przyprawy.

Produkty zabronione do spożycia:

  • alkoholu, kawy, czekolady i kakao
  • owoców i miodu (fruktoza)
  • sztucznego słodzika
  • gazowanych napojów.