Dieta w zespole jelita drażliwego
Zespół jelita drażliwego
Zespół jelita drażliwego to choroba czynnościowa przewodu pokarmowego charakteryzująca się zaburzeniami w oddawaniu stolca (biegunki, zaparcia),którym towarzyszy ból lub wzdęcia brzucha ustępujące lub łagodniejące po wypróżnieniu
Istotnym zaleceniem jest łatwostrawna dieta, stałe pory posiłków w małych ilościach, odpowiednia ilość czasu na ich spożycie. Niewłaściwa dieta może nasilać objawy -w zależności od typu choroby-postaci biegunkowej (3 wypróżnienia w ciągu dnia, papkowaty lub wodnisty stolec,parcie na stolec) lub zaparciowej (mniej niż 3 wypróżnienia w tygodniu, twardy lub „bobkowaty” stolec, duży wysiłek towarzyszący defekcji).
Większość pacjentów z zespołem jelita drażliwego jest wrazliwa na drożdże, mleko,groszek,jaja,kukurydzę,jęczmień,wołowinę,kurczaki,soję,skorupiaki,orzeszki,fasolę i ryby.
Dieta w postaci zaparciowej polega na stopniowym zwiększaniu w dziennej racji pokarmowej produktów zawierających duże ilości błonnika pokarmowego, zaczynając od 1 łyżki stołowej otrąb lub płatków owsianych w ciągu dnia, dochodząc do 20-30 g/dzień. Tego typu zestaw poprawia perystaltykę jelita grubego, zatrzymując część wody w stolcu.
W postaci biegunkowej należy stosować dietę ubogobłonnikową, oczyszczone produkty zbożowe i oceniać tolerancję organizmu na błonnik pokarmowy dodawany do potraw, niekiedy nasila wzdęcia.
Postać zaparciowa
Produkty zalecane do spożycia:
- gruboziarniste pieczywo
- ciemne pieczywo (razowe, graham)
- grubo mielone wyroby zbożowe
- kaszę gryczaną i jęczmienną
- płatki zbożowe, musli
- surowe warzywa i owoce
- jarzyny strączkowe
- brązowy ryż
- otręby pszenne
Pijemy minimum 2 litry płynów na dobę:wodę gazowaną, soki warzywne lub owocowe.
Produkty zabronione do spożycia:
- kawy naturalnej
- napojów gazowanych
- alkoholu
- produktów i pieczywa z wysoko oczyszczonej mąki
- białego ryżu.
Postać biegunkowa
Produkty zalecane do spożycia:
- jasne-pszenne pieczywo
- biały ryż
- makaron
- mięso drobiowe gotowane lub pieczone w folii
- chudą szynkę
- galaretki, kisiele
Pijemy co najmniej 2 litry przegotowanej wody -godzinę po lub godzinkę przed jedzeniem
Należy ograniczyć:
- gruboziarniste kasze
- płatki zbożowe
- orzechy i warzywa z błonnikiem
- ostre przyprawy.
Produkty zabronione do spożycia:
- alkoholu, kawy, czekolady i kakao
- owoców i miodu (fruktoza)
- sztucznego słodzika
- gazowanych napojów.