NZOZ Przychodnia Łomżyńska

Recepty online, wyniki online, rejestracja online

Łomżyńska 51a, bydgoszcz

52 361 49 10

Chcemy poznać Twoją opinię na temat Przychodni, żeby lepiej pomagać naszym Pacjentom.
Wypełnij ankietę

Dieta w nadciśnieniu

NZOZ Przychodnia Łomżyńska w Bydgoszczy > Dla Pacjentów > Niezbędnik pacjenta > Dieta w nadciśnieniu

Nadciśnienie tętnicze  jest stanem przewlekłego podwyższenia ciśnienia tętniczego krwi. Jest to stan ,w którym wartości ciśnienia tętniczego są wyższe od przyjętych za prawidłowe, a więc 140 mmHg dla ciśnienia skurczowego i 90mmHg dla rozkurczowego. Choroba nadciśnieniowa jest schorzeniem przewlekłym, wymagającym długotrwałego i systematycznego leczenia, gdyż jest to jedyna możliwość zapobiegania powikłaniom, jakimi są: zawał serca, udar mózgu, niewydolność krążenia i nerek.

Leczenie dietetyczne prowadzi do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, zmniejsza ryzyko powstania powikłań narządowych, wspomaga działanie leków stosowanych w postaci umiarkowanej i ciężkiej, a w postaci łagodnej (140-160/90-100 mmHg) może doprowadzić do normalizacji ciśnienia krwi.

Niewłaściwa dieta osłabia działanie stosowanych leków, sprzyja zjawisku oporności oraz powstaniu złośliwej postaci nadciśnienia tętniczego.

Modyfikacja stylu życia dotyczy:⦁ zmniejszenia masy ciała,

  • zmniejszenia spożycia soli w codziennej diecie, a zwiększenia podaży potasu i magnezu,
  • ograniczenia lub całkowitego zaprzestania picia alkoholu,
  • zwiększenia aktywności fizycznej,
  • rzucenia palenia tytoniu,
  • unikania lub umiejętnego radzenia sobie z sytuacjami stresującymi,
  • samokontroli.

Jak tego dokonać?

  • zmniejsz spożycie soli do maximum 5-6 gram na dobę tj. jedna mała łyżeczka (nie dosalaj posiłków, zrezygnuj z produktów zawierających dużą ilość soli, jak: chipsy, solone orzeszki, żywność konserwowana, peklowana, marynowana, sery dojrzewające (żółte), pleśniowe, oscypki, wędzone ryby, gotowe dania (sosy, zupki, dania w proszku), krakersy, paluszki, żywność typu fast food,
  • wybieraj wody mineralne o niskiej zawartości sodu,
  • sól kuchenną zastąp substytutami soli, które zamiast sodu zawierają potas czy magnez lub innymi przyprawami i ziołami, jak: pieprz, bazylia, papryka, chili, majeranek, oregano, gałka muszkatołowa, rozmaryn, pietruszka,
  • spożywaj warzywa i owoce zawierające błonnik, potas oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3): ziemniaki, brokuły, banany, pomidory oraz ryby i oliwę z oliwek. Istotne jest zwiększenie w diecie ilości warzyw i owoców (4—5 porcji dziennie), które są bogatym źródłem błonnika, potasu i magnezu. Ważnym elementem jest udział orzechów i migdałów (bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe, magnez, potas i błonnik),
  • ogranicz mięso i jego przetwory (2 porcje lub mniej). Produkty te są źródłem białka i magnezu, ale preferuje się chude, białe mięso bez tłuszczu, nie smażone (najlepiej drobiowe i ryby),
  • przyrządzaj posiłki na bazie świeżych lub mrożonych produktów,
  • wyeliminuj lub zdecydowanie ogranicz spożycie alkoholu,
  • spożywaj zboża, nasiona i ziarna oraz produkty zbożowe (szczególnie wykonane na bazie mąki z pełnego przemiału), które powinny być głównym źródłem energii i ważnym błonnika,
  • ogranicz w diecie cukry proste, czyli słodzone napoje i słodycze. Powinno się je przyjmować raczej sporadycznie i słodycze powinny mieć małą zawartość tłuszczu,
  • staraj się ostatni posiłek przyjąć przed godziną 19.00.