NZOZ Przychodnia Łomżyńska

Recepty online, wyniki online, rejestracja online

Łomżyńska 51a, bydgoszcz

52 361 49 10

Chcemy poznać Twoją opinię na temat Przychodni, żeby lepiej pomagać naszym Pacjentom.

Dieta w nadciśnieniu

NZOZ Przychodnia Łomżyńska w Bydgoszczy > Dla Pacjentów > Niezbędnik pacjenta > Dieta w nadciśnieniu

Nadciśnienie tętnicze  jest stanem przewlekłego podwyższenia ciśnienia tętniczego krwi. Jest to stan ,w którym wartości ciśnienia tętniczego są wyższe od przyjętych za prawidłowe, a więc 140 mmHg dla ciśnienia skurczowego i 90mmHg dla rozkurczowego. Choroba nadciśnieniowa jest schorzeniem przewlekłym, wymagającym długotrwałego i systematycznego leczenia, gdyż jest to jedyna możliwość zapobiegania powikłaniom, jakimi są: zawał serca, udar mózgu, niewydolność krążenia i nerek.

Leczenie dietetyczne prowadzi do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, zmniejsza ryzyko powstania powikłań narządowych, wspomaga działanie leków stosowanych w postaci umiarkowanej i ciężkiej, a w postaci łagodnej (140-160/90-100 mmHg) może doprowadzić do normalizacji ciśnienia krwi.

Niewłaściwa dieta osłabia działanie stosowanych leków, sprzyja zjawisku oporności oraz powstaniu złośliwej postaci nadciśnienia tętniczego.

Modyfikacja stylu życia dotyczy:⦁ zmniejszenia masy ciała,

  • zmniejszenia spożycia soli w codziennej diecie, a zwiększenia podaży potasu i magnezu,
  • ograniczenia lub całkowitego zaprzestania picia alkoholu,
  • zwiększenia aktywności fizycznej,
  • rzucenia palenia tytoniu,
  • unikania lub umiejętnego radzenia sobie z sytuacjami stresującymi,
  • samokontroli.

Jak tego dokonać?

  • zmniejsz spożycie soli do maximum 5-6 gram na dobę tj. jedna mała łyżeczka (nie dosalaj posiłków, zrezygnuj z produktów zawierających dużą ilość soli, jak: chipsy, solone orzeszki, żywność konserwowana, peklowana, marynowana, sery dojrzewające (żółte), pleśniowe, oscypki, wędzone ryby, gotowe dania (sosy, zupki, dania w proszku), krakersy, paluszki, żywność typu fast food,
  • wybieraj wody mineralne o niskiej zawartości sodu,
  • sól kuchenną zastąp substytutami soli, które zamiast sodu zawierają potas czy magnez lub innymi przyprawami i ziołami, jak: pieprz, bazylia, papryka, chili, majeranek, oregano, gałka muszkatołowa, rozmaryn, pietruszka,
  • spożywaj warzywa i owoce zawierające błonnik, potas oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3): ziemniaki, brokuły, banany, pomidory oraz ryby i oliwę z oliwek. Istotne jest zwiększenie w diecie ilości warzyw i owoców (4—5 porcji dziennie), które są bogatym źródłem błonnika, potasu i magnezu. Ważnym elementem jest udział orzechów i migdałów (bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe, magnez, potas i błonnik),
  • ogranicz mięso i jego przetwory (2 porcje lub mniej). Produkty te są źródłem białka i magnezu, ale preferuje się chude, białe mięso bez tłuszczu, nie smażone (najlepiej drobiowe i ryby),
  • przyrządzaj posiłki na bazie świeżych lub mrożonych produktów,
  • wyeliminuj lub zdecydowanie ogranicz spożycie alkoholu,
  • spożywaj zboża, nasiona i ziarna oraz produkty zbożowe (szczególnie wykonane na bazie mąki z pełnego przemiału), które powinny być głównym źródłem energii i ważnym błonnika,
  • ogranicz w diecie cukry proste, czyli słodzone napoje i słodycze. Powinno się je przyjmować raczej sporadycznie i słodycze powinny mieć małą zawartość tłuszczu,
  • staraj się ostatni posiłek przyjąć przed godziną 19.00.