NZOZ Przychodnia Łomżyńska

Recepty online, wyniki online, rejestracja online

Łomżyńska 51a, bydgoszcz

52 361 49 10

Chcemy poznać Twoją opinię na temat Przychodni, żeby lepiej pomagać naszym Pacjentom.
Wypełnij ankietę

Dieta w hipercholesterolemii

NZOZ Przychodnia Łomżyńska w Bydgoszczy > Dla Pacjentów > Niezbędnik pacjenta > Dieta w hipercholesterolemii

Hipercholesterolemia: są to zaburzenia lipidowe, charakteryzujące się podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi. Cholesterol jest substancją niszczącą naczynia krwionośne, związaną z ryzykiem wystąpienia miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Cholesterol występujący we krwi dzieli się na dobry – HDL i tzw. zły cholesterol – LDL. Ten zły przenika do ściany tętnicy ze szczególną łatwością, powodując powstanie blaszek miażdżycowych, będących przyczyną zwężenia naczyń. Zwężenie tętnicy powoduje niedokrwienie, a pęknięcie blaszki miażdżycowej zawał. Zmiany miażdżycowe w naczyniach wieńcowych prowadzą do zawału serca, a w naczyniach szyjnych do udaru mózgu. Cholesterol HDL (dobry) wraca do wątroby, oczyszcza naczynia i chroni układ tętniczy przed miażdżycą. Jego duża ilość chroni przed miażdżycą, zawałem i udarem

Prawidłowe stężenie cholesterolu to 190 mg/dl, a LDL 130 mg/dl.
Osoby z rozpoznaną miażdżycą powinny dążyć do wartości LDL < 100 mg/dl, a te z nich, które dodatkowo palą papierosy, chorują na cukrzycę lub u których miażdżyca dotyczy dwóch różnych regionów naczyniowych, za prawidłowe przyjmują wartości LDL < 75. Dla niektórych pacjentów ze znacznym ryzykiem sercowo-naczyniowym mogą być wyznaczone jeszcze niższe wartości docelowe.

Ogólne zasady diety przeciwmiażdżycowej:

  • Stosuj dietę niskotłuszczową
  • Zaprzestań palenia tytoniu
  • Regularnie zażywaj leki przepisane przez lekarza
  • Zwiększ swoją aktywność fizyczną
  • Systematycznie kontroluj ciśnienie tętnicze krwi
  • Unikaj silnego stresu i stosuj techniki relaksacji.

10 zasad diety dla osób z wysokim poziomem cholesterolu:

  • Dbaj o urozmaicenie posiłków. Podstawą zdrowia jest różnorodność spożywanych posiłków.
  • Unikaj otyłości. Redukcja nadwagi chroni organizm przed chorobami przemiany materii i powoduje spadek poziomu cholesterolu we krwi.
  • Spożywaj produkty zawierające dużo błonnika, ciemne pieczywo, płatki owsiane i gruboziarniste kasze.
  • Pij chude mleko ok. dwóch szklanek dziennie, zapewniają wystarczającą ilość wapnia.
  • Spożywaj ryby 2-3 razy w tygodniu. Ryba jest źródłem białka i dobrych kwasów tłuszczowych, zwiększających HDL. Unikaj smażenia, jedzenia skóry, boczku oraz tłustego mięsa i podrobów.
  • Warzywa i owoce spożywaj codziennie, dostarczają one organizmowi witamin i błonnika. Na jedną porcję owoców spożywaj przynajmniej 3 porcje warzyw. Jedz tyle samo innych warzyw co ziemniaków, nie jedz zasmażki.
  • Unikaj słodyczy, sprzyjają one otyłości.
  • Unikaj tłuszczów, zastępuj je częściowo olejami roślinnymi.
  • Ograniczaj spożycie soli. Podnosi ona ciśnienie krwi.
  • Unikaj alkoholu.

Szczegółowe zasady diety niskotłuszczowej:

PRODUKTY ZALECANE:

Produkty zbożowe: pieczywo razowe, maca, płatki owsiane, ryż makaron, płatki kukurydziane, musli, kasze gruboziarniste,
Warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych: Warzywa świeże i mrożone, suszone, konserwowane niesłodzone, fasola, groch, soja, soczewica, kukurydza, ziemniaki, soki owocowe i warzywne.
Nabiał: mleko, jogurt, kefir (odtłuszczone), chude sery, twarogi, białko jajek
Ryby i owoce morza: Ryby (z rusztu, gotowane, grilowane) unikać skóry ,oleje rybne w kapsułkach(omega 3,6), ryby smażone na właściwym oleju
Mięso: Indyk, kurczaki (usunąć skórę), cielęcina, królik, dziczyzna, chuda wołowina, jagnięcina, szynka, kiełbasa domowa
Zupy: Zupy warzywne, chude wywary mięsne
Tłuszcze: Wybierać olej rzepakowy lub oliwę z oliwek
Sosy: Pieprz, musztarda, zioła, przyprawy korzenne, sosy sałatkowe niskotłuszczowe (np. na bazie chudego jogurtu)
Desery: Sorbety, galaretki, bezy, budynie na mleku chudym, sałatki owocowe, orzechy włoskie, migdały, kawa filtrowana lub rozpuszczalna, herbata.

PRODUKTY PRZECIWWSKAZANE:

Produkty zbożowe: Rogaliki francuskie
Warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych: Frytki, ziemniaki i warzywa przygotowane na tłuszczu, warzywa solone i konserwowane, chipsy.
Nabiał: Pełne mleko, śmietana, mleko skondensowane, zabielacze do kawy, sery pełnotłuste, jogurt i kefir pełnotłusty.
Ryby i owoce morza: Ryby smażone na niewłaściwym tłuszczu, krewetki, kalmary, ikra.
Mięso: Mięso z widocznym tłuszczem, kaczki, gęsi, kiełbasy, salami, pasztety.
Zupy: Zupy zaprawiane śmietaną i innymi tłuszczami.
Tłuszcze: Masło, smalec, słonina, tłuszcz spod pieczeni, margaryny twarde.
Sosy: Sól, majonezy, sosy i kremy sałatkowe, sosy do mięsa i ryb zawierające tłuszcze.
Desery: Lody, kremy, budynie na pełnym mleku, sosy na śmietanie i maśle, torty, przemysłowe wyroby cukiernicze, czekolada, toffi, karmelki, orzechy kokosowe i solone,