Dieta w hipercholesterolemii
Hipercholesterolemia: są to zaburzenia lipidowe, charakteryzujące się podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi. Cholesterol jest substancją niszczącą naczynia krwionośne, związaną z ryzykiem wystąpienia miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
Cholesterol występujący we krwi dzieli się na dobry – HDL i tzw. zły cholesterol – LDL. Ten zły przenika do ściany tętnicy ze szczególną łatwością, powodując powstanie blaszek miażdżycowych, będących przyczyną zwężenia naczyń. Zwężenie tętnicy powoduje niedokrwienie, a pęknięcie blaszki miażdżycowej zawał. Zmiany miażdżycowe w naczyniach wieńcowych prowadzą do zawału serca, a w naczyniach szyjnych do udaru mózgu. Cholesterol HDL (dobry) wraca do wątroby, oczyszcza naczynia i chroni układ tętniczy przed miażdżycą. Jego duża ilość chroni przed miażdżycą, zawałem i udarem
Prawidłowe stężenie cholesterolu to 190 mg/dl, a LDL 130 mg/dl.
Osoby z rozpoznaną miażdżycą powinny dążyć do wartości LDL < 100 mg/dl, a te z nich, które dodatkowo palą papierosy, chorują na cukrzycę lub u których miażdżyca dotyczy dwóch różnych regionów naczyniowych, za prawidłowe przyjmują wartości LDL < 75. Dla niektórych pacjentów ze znacznym ryzykiem sercowo-naczyniowym mogą być wyznaczone jeszcze niższe wartości docelowe.
Ogólne zasady diety przeciwmiażdżycowej:
- Stosuj dietę niskotłuszczową
- Zaprzestań palenia tytoniu
- Regularnie zażywaj leki przepisane przez lekarza
- Zwiększ swoją aktywność fizyczną
- Systematycznie kontroluj ciśnienie tętnicze krwi
- Unikaj silnego stresu i stosuj techniki relaksacji.
10 zasad diety dla osób z wysokim poziomem cholesterolu:
- Dbaj o urozmaicenie posiłków. Podstawą zdrowia jest różnorodność spożywanych posiłków.
- Unikaj otyłości. Redukcja nadwagi chroni organizm przed chorobami przemiany materii i powoduje spadek poziomu cholesterolu we krwi.
- Spożywaj produkty zawierające dużo błonnika, ciemne pieczywo, płatki owsiane i gruboziarniste kasze.
- Pij chude mleko ok. dwóch szklanek dziennie, zapewniają wystarczającą ilość wapnia.
- Spożywaj ryby 2-3 razy w tygodniu. Ryba jest źródłem białka i dobrych kwasów tłuszczowych, zwiększających HDL. Unikaj smażenia, jedzenia skóry, boczku oraz tłustego mięsa i podrobów.
- Warzywa i owoce spożywaj codziennie, dostarczają one organizmowi witamin i błonnika. Na jedną porcję owoców spożywaj przynajmniej 3 porcje warzyw. Jedz tyle samo innych warzyw co ziemniaków, nie jedz zasmażki.
- Unikaj słodyczy, sprzyjają one otyłości.
- Unikaj tłuszczów, zastępuj je częściowo olejami roślinnymi.
- Ograniczaj spożycie soli. Podnosi ona ciśnienie krwi.
- Unikaj alkoholu.
Szczegółowe zasady diety niskotłuszczowej:
PRODUKTY ZALECANE:
Produkty zbożowe: pieczywo razowe, maca, płatki owsiane, ryż makaron, płatki kukurydziane, musli, kasze gruboziarniste,
Warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych: Warzywa świeże i mrożone, suszone, konserwowane niesłodzone, fasola, groch, soja, soczewica, kukurydza, ziemniaki, soki owocowe i warzywne.
Nabiał: mleko, jogurt, kefir (odtłuszczone), chude sery, twarogi, białko jajek
Ryby i owoce morza: Ryby (z rusztu, gotowane, grilowane) unikać skóry ,oleje rybne w kapsułkach(omega 3,6), ryby smażone na właściwym oleju
Mięso: Indyk, kurczaki (usunąć skórę), cielęcina, królik, dziczyzna, chuda wołowina, jagnięcina, szynka, kiełbasa domowa
Zupy: Zupy warzywne, chude wywary mięsne
Tłuszcze: Wybierać olej rzepakowy lub oliwę z oliwek
Sosy: Pieprz, musztarda, zioła, przyprawy korzenne, sosy sałatkowe niskotłuszczowe (np. na bazie chudego jogurtu)
Desery: Sorbety, galaretki, bezy, budynie na mleku chudym, sałatki owocowe, orzechy włoskie, migdały, kawa filtrowana lub rozpuszczalna, herbata.
PRODUKTY PRZECIWWSKAZANE:
Produkty zbożowe: Rogaliki francuskie
Warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych: Frytki, ziemniaki i warzywa przygotowane na tłuszczu, warzywa solone i konserwowane, chipsy.
Nabiał: Pełne mleko, śmietana, mleko skondensowane, zabielacze do kawy, sery pełnotłuste, jogurt i kefir pełnotłusty.
Ryby i owoce morza: Ryby smażone na niewłaściwym tłuszczu, krewetki, kalmary, ikra.
Mięso: Mięso z widocznym tłuszczem, kaczki, gęsi, kiełbasy, salami, pasztety.
Zupy: Zupy zaprawiane śmietaną i innymi tłuszczami.
Tłuszcze: Masło, smalec, słonina, tłuszcz spod pieczeni, margaryny twarde.
Sosy: Sól, majonezy, sosy i kremy sałatkowe, sosy do mięsa i ryb zawierające tłuszcze.
Desery: Lody, kremy, budynie na pełnym mleku, sosy na śmietanie i maśle, torty, przemysłowe wyroby cukiernicze, czekolada, toffi, karmelki, orzechy kokosowe i solone,