NZOZ Przychodnia Łomżyńska

Recepty online, wyniki online, rejestracja online

Łomżyńska 51a, bydgoszcz

52 361 49 10

Chcemy poznać Twoją opinię na temat Przychodni, żeby lepiej pomagać naszym Pacjentom.
Wypełnij ankietę

Żywienie dzieci

NZOZ Przychodnia Łomżyńska w Bydgoszczy > Dla Pacjentów > Poradnik Rodzica > Żywienie dzieci od noworodka do nastolatka > Żywienie dzieci

Żywienie niemowląt – co nowego?

1. Celem do którego nalezy dążyć jest wyłączne karmienie piersią do około 6 mc życia.

2. Korzystne jest utrzymanie karmienia naturalnego wraz ze stopniowym wprowadzaniem posiłków uzupełniających do końca 1 r.ż. W drugim r.ż.,zgodnie z wolą matki powinno następować stopniowe odstawianie dziecka od piersi..

3. Pokarmy uzupełniające nie powinny być wcześniej wprowadzone niż w 5 mc. (17 tydzień) i nie póżniej niż w 6 mc. (24 tydzień ).

4. Mleko początkowe '1′ dla niemowląt karmionych sztucznie zaleca się stosować w 1 – półroczu życia dziecka ,a mleko następne ’ 2′ od ukończenia 6 mc. .

5. Nie ma przekonywujących danych ,że eliminacja lub opóżnione wprowadzanie pokarmów potencjalnie alergizujących ( np.jaj,ryb ) zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby alergicznej u dzieci zdrowych jak i z rodzin obciążonych alergią.

6. Preparaty sojowe nie powinny być stosowane w zapobieganiu alergii.

Zmiany dotyczące wprowadzenia glutenu

Gluten jest to białko występujące w zbożach: w pszenicy, w życie, w jęczmieniu i w owsie. Nietolerowanie glutenu, a więc takich produktów jak chleb, bułki, kasze, makarony itp. prowadzi do choroby zwanej celiakią, która może przebiegać bezobjawowo lub manifestować się m.in. uporczywą biegunką, bólami brzucha, niedoborem ciężaru ciała i zaburzeniami rozwojowymi dziecka. Do niedawna posiłki zawierające gluten wprowadzano w 10 mc. życia dziecka. Obecnie, według najnowszej wiedzy, korzystne jest stopniowe przygotowanie organizmu dziecka do przyswajania glutenu już w 5 mc. życia (dzieci karmione piersią) bądź w 6 mc. życia (dzieci karmione sztucznie). Podkreśla się bardzo dużą, protekcyjną (osłonową) rolę pokarmu kobiecego w budowaniu tolerancji niemowlęcia na gluten, szczególnie w 5 i w 6 mc. życia. Zalecana dawka ekspozycyjna glutenu (kaszki mannej lub kaszki pszennej) wynosi tylko 2–3 gramy na 100 ml jednego z posiłków w ciągu dnia. Po około 2 mc stopniowego przygotowania do tolerancji glutenu, ilość produktów glutenowych można zwiększyć do 6 gram na 100 ml posiłku u dzieci karmionych sztucznie, natomiast ilość produktów glutenowych u dzieci karmionych piersią po tym okresie może być dowolna.

Wprowadzienie do jadłospisu ryb

Mięso ryb jest bardzo bogate w białko i w kwasy tłuszczowe omega-3, wspomagające rozwój fizyczny i psychiczny dziecka. Można je stosować zamiennie z mięsem 1-2 razy w tygodniu dla dzieci karmionych piersią od 7. mc-a, a dla dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym od 6. mc-a życia.

Nowy schemat żywienia

I.Niemowlęta karmione mlekiem matki.

Wiek

(w miesiącach)

Karmienie piersią

Posiłki uzupełniające

Obiadki

Deserki i soczki

Kaszki

Inne posiłki

Od 1 do 4

Na żądanie

Od 5 do 6

Na żądanie

Zupa-przecier jarzynowy z dodatkiem kaszy mannej 2-3 g na 100 ml 1 raz dziennie.

Od 7 do 9

Na żądanie

Zupa jarzynowa lub przecier jarzynowy z gotowanym mięsem lub rybą 1-2 razy w tygodniu bez wywaru z kleikiem zbożowym glutenowym.

Sok owocowy (najlepiej przecierowy) lub przecier owocowy, nie więcej niż 150g.

Kaszka lub kleik zbożowy glutenowy lub bezglutenowy.

Pół żółtka do potraw co drugi dzień.

10

Na żądanie

Obiad z dwóch dań: zupa jarzynowa z kaszką glutenową + jarzynka z gotowanym mięsem (lub rybą) 1-2 razy w tygodniu.

Przecier lub sok owocowy, nie więcej niż 150g.

Kaszki, kleiki (glutenowe lub bezglutenowe).

Pół żółtka do potraw codziennie. Niewielkie ilości pieczywa, biszkopty, sucharki.

Od 11 do 12

Na żądanie

Obiad z dwóch dań: zupa jarzynowa z kaszką glutenową + jarzynka z gotowanym mięsem (lub rybą) 1-2 razy w tygodniu, ewentualnie z ziemniakiem lub ryżem.

Przecier lub sok owocowy, nie więcej niż 150g.

Kaszki, kleiki (glutenowe lub bezglutenowe).

Całe jajko 3-4 razy w tygodniu. Pieczywo, biszkopty, sucharki. Twarożek, jogurt, kefir, kilka razy w tygodniu.

II.Niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym.

Wiek (w miesiącach)

Liczba posiłków, wielkość porcji

Rodzaj posiłków

Mleka, kaszki

Obiadki

Deserki i soczki

Inne posiłki

1

7 x 90-110 ml

Mleko początkowe „1”

2

6 x 110-130 ml

Mleko początkowe „1”

3

6 x 130 ml

Mleko początkowe „1”

4

4 x 150 ml

Mleko początkowe „1”

5

5 x 180 ml

4 x mleko początkowe „1”

1 x zupa-przecier jarzynowy

Sok (najlepiej przecierowy) lub skrobane jabłko (50-100g)

6

5 x 180 ml

4 x mleko początkowe „1”

1 x zupa-przecier jarzynowy z dodatkiem kleiku glutenowego (2-3g kleiku na 100 ml) + 10g gotowanego mięsa (bez wywaru) lub ryby 1-2 razy w tygodniu.

Przecier owocowy lub sok (najlepiej przecierowy) do 150g.

7

5 razy

1 x 180 ml mleko następne „2” z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej 2-3 g na 100 ml.

2 x 180 ml mleko następne „2” z dodatkiem bezglutenowego kleiku 2-3g na 100 ml.

1 x 150g kaszka na mleku następnym „2”.

1 x 200 ml zupa-przecier jarzynowy z gotowanym mięsem (10g) lub rybą 1-2 razy w tygodniu

Przecier owocowy lub sok (najlepiej przecierowy) do 150g.

Deser mleczno-owocowy (zamiast kaszki).

Pół żółtka do potraw co drugi dzień.

8

5 razy

1 x 180ml mleko następne „2” z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (6g na 100ml).

2 x 180ml mleko następne „2” z dodatkiem bezglutenowego kleiku (6g na 100 ml).

1x 150g kaszka na mleku następnym „2”.

1 x 200ml zupa-przecier jarzynowy z gotowanym mięsem (10-15g) lub rybą 1-2 razy w tygodniu.

Przecier owocowy lub sok (najlepiej przecierowy) do 150g.

Deser mleczno-owocowy (zamiast kaszki).

Pół żółtka do potraw co drugi dzień.

9

5 razy

1 x 200ml mleko następne „2” z dodatkiem kaszki glutenowej.

1 x 200ml mleko następne „2” z dodatkiem kaszki bezglutenowej.

2 x 200ml kaszka na mleku następnym.

1 x 200ml zupa-przecier jarzynowy z gotowanym mięsem (10-15g) lub rybą 1-2 razy w tygodniu.

Owoce lub kompot lub sok (najlepiej przecierowy) do 150g.

Pół żółtka do potraw codziennie i biszkopt.

10

4-5 razy

3 x 220ml mleczny posiłek łączony z produktem zbożowym (kaszki mleczne glutenowe lub bezglutenowe)

1 x zupa jarzynowa z kaszką glutenową

1 x obiad: jarzynka z gotowanym mięsem (15-20g) lub rybą 1-2 razy w tygodniu z dodatkiem ziemniaka lub ryżu

Przecier owocowy lub owoce lub kompot lub sok (najlepiej przecierowy) do 150g.

Pół żółtka do potraw codziennie.

Niewielkie ilości pieczywa, biszkopty, sucharki.

Od 11 do 12

4-5 razy

3 x 220ml mleczny posiłek łączony z produktem zbożowym (kaszki mleczne glutenowe lub bezglutenowe)

1 x zupa jarzynowa z kaszką glutenową

1 x obiad: jarzynka z gotowanym mięsem (15-20g) lub rybą 1-2 razy w tygodniu z dodatkiem ziemniaka lub ryżu

Przecier owocowy lub owoce lub kompot lub sok (najlepiej przecierowy) do 150g.

Całe jajko 3-4 razy w tygodniu.

Twarożek, kefir, jogurt kilka razy w tygodniu.